Jens Buemann (1851-1913)

Jens Buemann, manufakturhandler (1851-1913)

 

Jens Dominicus Buemann var manufakturhandler og startede sin forretning småt, men flyttede og udvidede sin forretning flere gange, blandt andet med en gros salg. Han fik flere filialer i Saling og havde succes med sine forretninger. Efter hans død drev familien manufakturhandlen videre. Den endte senere som A&G.

Baggrund

Købmand (manufakturhandler) Jens Dominicus Buemann (4. august 1851-3. oktober 1913) var tredje generation af familien Buemann i Skive. Hans farfar, den tyske skræddersvend Frantz Buemann, kom i 1826 fra Ålborg til Skive, hvor han etablerede en skrædderforretning. Faderen, Hans Buemann, var ligeledes skræddermester, men Jens Buemann tog springet over til handelen. Han blev uddannet hos manufakturhandler P.G. Holm i Adelgade 8, hvor han efter læretiden blev ansat som kommis. Et par år arbejdede han hos købmand P. Hjardemål i Viborg, hvorefter han etablerede sig som selvstændig manufakturhandler i Skive.

Buemann etablerer sig (1876)

Jens Buemann overtog den 5. september 1876 frk. Hestbeks lille manufakturforretning på hjørnet af Østergade og Nørregade i Skive. ”Jeg begyndte i en periode, hvori manufakturvarer i sin helhed var i stærk nedadgående; jeg blev ved denne heldige omstændighed straks konkurrencedygtig,”, skrev Jens Buemann i 1901, ”idet hele mit lager var købt til den lavere pris, hvorimod de ældre forretninger jo lå med betydelige lagre fra ældre tid, foruden deres nye efterårsvarer. Mit ret betydelige kendskab til byens og egnens befolkning, samt min forretnings særdeles heldige beliggenhed var endvidere medvirkende til, at min forretning meget hurtigt vandt terræn.”

Flytning og udvidelse med en gros (1882)

Allerede i 1882 flyttede Buemann forretningen over på den modsatte side af krydset til Olesens Gård på Østergade/Adelgade-hjørnet. Han begyndte nu også en gros-afdeling: ”Med vished om, at vareindkøb i store partier, direkte fra fabrikanterne, giver betydelige fordele, begyndte jeg allerede omkring 1880 at søge afsætning til handlende, hvilken forberedelse til en en gros-forretning dog skete meget forsigtigt. Denne gren af forretningen gik også roligt og heldigt fremad, udvidedes i årenes løb mere og mere, så at jeg nu har en betydelig kundekreds blandt købmændene i en stor del af Jylland, som besøges af min rejsende 3 gange årligt,” skrev Jens Buemann i 1901. I 1899 var en gros-afdelingen vokset så stor, at den fik egne lokaler i Hotel Royals bygning, Østergade 3. Herfra betjentes en gros-kunderne og de filialer, som Jens Buemann åbnede flere steder i Salling.

Buemann flytter i Adelgade og samler forretningerne (1906)

I 1906 købte Jens Buemann ejendommen Adelgade 6 af enkefru Lundsgaards dødsbo. I 1912 ombyggede han ejendommen, så han kunne samle sine forretninger her. I stueetagen mod Adelgade blev der indrettet en moderne butik med store udstillingsvinduer, og bag den to etages forbygning blev der opført en tre etages lagerbygning.

”Bag de store udstillingsvinduer, hvis sæsonnyheder i smagfulde arrangements giver byens kvindelige interesserede samtalestof og ideer for den kommende sæson, strækker de store lokaler i stuebygningen sig ind gennem sidefløjene og den store bagbygning, hvis 3-etages facade kan ses fra gården,” fortæller Skive Avis 6.november 1917. ”Kommer man ind fra Adelgade, breder stueetagens mægtige areal sig hyggeligt indrettet i særskilte afdelinger, hvad enten man nu søger noget i besætnings- eller småtingsafdelingen eller måske har ærinde i dækketøjs- og linnedvareafdelingen. Fra de mægtige stofreoler i klædelagret og i damelingeri- og trikotageafdelingen kan damerne yderligere komplettere deres garderobe med solide, gode ting, mens herrerne i herrelingeri- og herrekonfektionsafdelingerne kan blive forsynet fra inderst til yderst.”

I kælderen var der afdeling for tæpper og linoleum og et stort sengelager. Hele første salen i baghuset var forbeholdt damekonfektionsafdelingen. På anden og tredje sal var der en gros-lager og et moderne ”elektrisk damp-fjerrenseri”, hvor ”brugte fjer bliver som nye ved at blive dampede og fylder betydeligt mere” (Reklamehæfte 1912).

Efter Buemanns død (1913)

Efter Jens Buemanns død i 1913 videreførtes den store forretning af hans søn, Aage Buemann, og svigersøn, Holger Worm. I 1959 blev den omdannet til et aktieselskab med navnet ”Magasin Buemann”, og i 1962 blev den overtaget af fætrene Hans Andersen og Ove Gundtoft, der ændrede navnet til ”Magasin A&G”. Hans Andersens datter og svigersøn driver forretningen videre.

Før sin død oprettede Jens Buemann et legat på 5.000 kr., der skulle finansiere murværket og vedligeholdelsen af et gravkammer for familien på Skive Kirkegård i 100.

Kilder

  • Buemann, J.: J. Buemann Skive 5. september 1876-1901 (hæfte udgivet i anledning af 25 års jubilæum for Buemanns forretning).
  • J. Buemann, Torvet. Mode-Manufaktur og Herreekviperingsforretning. En gros, en detail, 1912 (reklamehæfte).

 

Forfatter henrik