De Unges Idræt – DUI-LEG og VIRKE

En afdeling af  De Unges Idræt – D.U.I. senere DUI-Leg og Virke i Skive blev oprettet i 1932 som en modpol til bla. FDF og var aktiv til omkring 2006. En overgang var afdelingen Danmarks største.

Skive afdelingen stiftet 16. marts 1932

»Vi opfordrer til oprettelse af en socialdemokratisk børneorganisation D.U.I her i Skive. Alle vegne fra søger man på forskellig måde at drage arbejderbørn ind i borgerlige børneorganisationer. Dette må forhindres.

Arbejderbørn skal ind i vore egne organisationer til opdragelse i arbejderklassens ånd.
Vi byder til møde herom til alle interesserede fredag d. 20. marts i Hotel Royals store sal, hvor D.U.I.s landssekretær Ernst Drosthede vil tale.
For D.S.U.  : Edvin Dose, Henry Poulsen, Skive

For Socialdemokratisk Forening og Arbejdernes Fællesorganisation:
Kristian Nielsen, Skive
Carl Jensen, Skive
Woldhardt Madsen, Skive
Med soc. hilsen«

Sådan lød invitationen til at være med til at danne en Skive afdeling af det landsdækkende D.U.I. (De Unges Idræt).

På mødet fortalte DUI’s landssekretær Ernst Drosthede om DUI’s formål og aktiviter og man vedtog, at der skulle oprettes en afdeling i Skive. Til formand valgtes portør Peter Olsen, endvidere valgtes typograf N.J. Jacobsen, chauffør Martin Pedersen, typograf Henry Poulsen og fru journalist Kümmel.

Der blev afholdt stiftende møde i Logen på Nørre Alle den 16. marts 1932. Børn og forældre deltog med stor tilslutning. Ernst Drosthede fortalte om D.U.I hvor hovedvægten lå på lejr- og friluftsliv og sport. Om vinteren kunne der være frimærkemøder, knobbinding, fotomontage, løvsavsarbejde, sang og små foredrag.  50 børn blev indmeldt allerede fra starten.

Man indkøbte DUI sangbøger, bluser og emblemnåle samt instrumenter mhp senere etablering af orkester. DUI fik en fast rubrik i Skive Socialdemokrat, hvor der kunne informeres om arrangementer og i et opsat skab i Torvegade, kunne der læses meddelelser. I starten måtte møderne holdes forskellige steder bla. låntes lokaler på Sabroes børnehjem. Fra okt. 1932 stillede byrådet lokaler til rådighed på Skivehus skole (senere Nordre Skole – nu VUC).

Ved 1. generalforsamling blev der skiftet ud i bestyrelsen – ovenpå det store startarbejdet trængtes nye kræfter. Portør Peter Olsen fortsatte, men resten blev skiftet ud med Margrethe Hansen fra Sabroes børnehjem (senere en meget aktiv leder i DUI), Harrits, blikkenslager Sørensen og snedker Sørensen-Klim. Bestyrelsen besluttede at ophøre med at handle hos Bernhard Fogh i Nørregades Varehus, da denne var leder af spejderbevægelsen i Skive. I stedet handlede man hos C. Møller.

Foreningens arbejde og vækst gennem 30’erne og 40’erne

I 1933 havde DUI 200 børn som medlemmer og 110 passive voksenmedlemmer. I 1937 var der 250 indmeldte børn og man havde startet et hornorkester.

På generalforsamlingen i 1933 oplyste formanden, at på grund af den politiske situation i Tyskland havde den danske regering udstedt uniformsforbud for alle politiske foreninger. Uniformsforbuddet gjalt personer over 16 år. Det blev ligeledes oplyst, at D.U.I. var officielt løsrevet fra Socialdemokratiet, således at organisationen udadtil fremtrådte som en upolitisk børneorganisation.
Dermed kunne D.U.I.erne beholde den blå bluse og det røde tørklæde – D.U.I.’s uniform.

DUI fik adgang til en boldbane i Brårup, senere også Nordre Skoles sportspladser. Man arrangerede Fur-lejr og lejr ved siden af en skole for arbejdsløse (nuværende Pinenhus) ved Sallingsund. Typograf Thorvald Larsen afløste efter kampvalg portør Peter Olsen og blev igen i 1934 skiftet ud med børstenbinder Ejnar Probansky, ligesom andre i bestyrelsen blev udskiftet. I 1935 var det børstenbinder Frederik Kühl, der overtog formandsjobbet. Frederik Kühl havde været aktiv leder i DUI Randers. I 1938 blev Kühl efter kritik for sin ledelsesstil skiftet ud med snedker Ejnar Andersen.

I 1934 fik DUI og DSU rådighed over den øverste etage i »Stalden«. »Stalden« var en gammel, nu nedrevet bygning i forbindelse med Nordre Skole. Her blev indrettet ungdomshjem.

1936 blev grunden til et feriehjem – som længe havde været ønsket – købt. Grunden lå ved Grønningøre Strand i en smuk natur. Arkitekt Rasmussen, Krabbesholm udarbejdede tegning til hjemmet. Under krigen erhvervede man sig nabohuset.  I 1954 blev der lagt elektricitet ind.

I 1939 bestod bestyrelsen af den senere borgmester Woldhardt Madsen, skoleinspektør Kjems, lærer Wiinberg, direktør Valdemar Johansen, snedker Ejner Andersen, snedker Alfred Jensen, Sigfred Sørensen, pedel Christian Christensen, Kristian Søndergaard, smed Karl Pedersen, trykker Liebetrau Hansen, typograf Peder Bjerregaard, Duval Klim, Marie Andersen, Marie Jensen, Holger Jensen
og Bertel Andersen.

D.U.I. havde i besættelsens første år 333 medlemmer. På trods af restriktionerne blev der fra politiet givet dispensation til at afholde en 8 dages lejr ved Grønningøre fra den 8.-15. juli. På denne lejr deltog 80 falke, så både feriehjem og telte måtte tages i brug. Arbejdet under krigen var plaget af  mørkelægning, varemangel og lokalproblemer, fordi tyskerne inddrog skolen. Det var svært at lave ture, fordi cyklerne og især dækkene var svært nedslidte. DUI Skive blev under krigen landets største afdeling med mellem 400 og 500 medlemmer, de skulle aktiveres, så man haltede sig igennem.

Nedgang efter krigen

Efter krigen var Skive DUI fortsat landets største afdeling med 429 medlemmer. Der var stor lejraktivitet men også aktiviteter for at skaffe penge til den slunkne pengekasse. Skiveafdelingen var så stor, at den var svær at håndtere. I 1949 blev der oprettet en afdeling af D.U.I. i Brårup.

I 1948 døde formanden, forhenværende borgmester Valdemar Johansen, og ved begravelsen strøede D.U.I. piger blomster
foran ligtoget. Hans efterfølger på posten blev byens borgmester, Woldhardt Madsen, der blev valgt 15.6. 1948.

Igennem årene havde orkestret haft forskellige ledere. Fra 1953 blev det svært at skaffe ny leder og i det hele taget blev det sværere at skaffe ledere og aktivitetsniveauet faldt. På ferielejren i Grønningøre blev nabohuset solgt og pengene blev brugt til at købe DSU’s andel af lejrhuset. Huset trængte til vedligeholdelse, og for at skaffe penge begyndte man at leje det ud.

Eigil Christensen beskriver i sin artikel om DUI i Skivebogen 1995,  at der i 1957 afholdtes 25 års jubilæumsfest, efter den tid smuldrede D.U.I. Skive-afdelingen langsomt  væk på grund af manglende tilslutning.

Genstart i 1974

I 1963 forsøgte man at få afdelingen igang igen. Der blev indkaldt til møder, men der var ikke stort fremmøde. Så blev der søgt hjælp i Landsforbundet, og d. 27. november 1963 blev man enige om at, Skiveafdelingens administration skulle overgå til Nordvestjyllandskredsen. Afdelingen skulle forsøge at tage nye initiativer, men det lykkedes ikke.

Først i 1974 skete der noget igen. Helene Thøgersen var flyttet fra Nykøbing Mors til Skive. Efter opfordring fra
Landsforbundet ved Erik Nielsen gav Knud Erik og Helene Thøgersen sig i kast med at genskabe D.U.I.,  som i mellemtiden var blevet omstruktureret og havde fået navneforandring til D.U.I – Leg og Virke.

Man gjorde et  stort forarbejde med møder for interesserede børn og voksne. Ved disse møder kunne man mønstre op til 100 deltagere. Der blev indkaldt til stiftende generalforsamling i marts 1975. På generalforsamlingen i 1975 mødte meget få op, hvilket var meget skuffende, da afdelingen nu havde 100 børn som medlemmer. Der blev dog valgt en bestyrelse, der kom til at bestå af Ole
Nielsen, Niels Jørgen Villadsen, Hans Jørgen Thøgersen, Jette Kiraly, Knud Erik Thøgersen og Helene Thøgersen.

De første år fik man gang i aktiviteterne, men det kneb med lokaler og på generalforsamlingen  i 1981 var det en bitter Helene Thøgersen, der aflagde beretning: »Det kneb af forskellige grunde med at få  ledere… Vi mærker en tydelig træthed over, at vi ikke har fået stillet egne lokaler til rådighed og det med en socialdemokratisk borgmester og et næsten flertal i byrådet. Vi arbejder i et kvarter, hvor problemerne for børn er store og mange lavtlønnede familier bor. Det er temmelig skuffende.«

Arbejdet kørte dog videre med sportsaktiviteter, lejre, folkedans, bordtennis, førstehjælp, teater / dukketeater, hockey og man holdt  julefester. DUI-leg og virke deltog i Børnehjælpsoptog og optrådte ved Socialdemokratiets pensionistfest.

I midten af 90’erne overtog Solvejg Lund aktiviteterne, og der blev i 1994 købt ejendom på Brårupvej.  Afdelingen i Skive lukkede omkring 2006. Nærmeste afdelinger er nu Nykøbing Mors og Struer.

Hytten Grønningøre

Hytten drives fortsat af Støtteforeningen for Grønningøre D.U.I. Leg og Virke og annonceres på DUI’s hjemmeside.

 

D.U.I / DUI-LEG og VIRKE i Danmark historisk og i dag

“De Unges Idræt” (D.U.I) blev stiftet  i Arbejdernes Forsamlingsbygning i Rømersgade, København (det nuværende Arbejdermuseum) i november 1905 som et alternativ til FDF.  18- årige Louis Florin havde være fører i Frivilligt Drenge Forbund (FDF), der var blevet startet i 1903. Han mente, at FDF i og for sig gjorde et godt stykke arbejde for drengene fra de københavnske arbejderhjem, men som ivrig ungsocialist var han modstander af det kristelige og efter hans mening også militaristiske præg, som FDF søgte at bibringe drengene. Journalisten, socialdemokratisk folketingsmedlem A. C. Meyer var initiativtageren.

Man forsøgte året efter at danne et pigeforbund, men lykkedes  ikke og i 1915 besluttede man, at DUI optog piger. Vægten blev lagt på gymnastik, brydning, atletik, svømning og boldspil samt marchture i naturen og orkestermusik.  Formålet var at lære børn disciplin og respekt for sig selv og andre. I 1926 vedtog man, at DUI skulle være en del af arbejderbevægelsen. Uniformen blev ændret fra hvide matrostrøjer til blå bluser med røde tørklæder. Indtil 1937 var der tæt samarbejde med arbejderbevægelsen især socialdemokratisk ungdom. Pga. krigen og begrænsninger for politiske ungdomsforeninger ophørte samarbejdet med Socialdemokratiet. Herefter fulgte indtil 1974 en lang periode, hvor mere  brede pædagogiske interesser førte til, at man opgav den bevidste socialistiske opdragelse.

I slutningen af tresserne gennemførtes en reform i DUI. Uniformen blev afskaffet, navnet ændret til DUI-LEG og VIRKE med 4 dansende børn som symbol i stedet for falken. Efter  landsmødet i 1974 kom der igen en tættere tilknytning til Socialdemokratiet. Herefter begyndte DUI-LEG og VIRKE på landsplan – i langt højere grad end tidligere – at blande sig i den børne- og familiepolitiske debat.

I 2024 har DUI-LEG og VIRKE 44 afdelinger rundt om i hele landet, hvor børn, unge og voksne planlægger og deltager i mange forskellige aktiviteter. Blandt andet er lejrsporten stadig en aktivitet, der er stor interesse for. Derudover er DUI-LEG og VIRKE i gang med at udvikle arbejdet med de internationale projekter.

Kilder

  • Skivebogen 1995 De Unges Idræt 1932 – DUI Leg og Virke 1995, Eigil Christensen
  • www.dui.dk
Forfatter velling