Valdemar Johansen (1889-1948)

Valdemar Johansen var socialdemokratisk borgmester i Skive i årene 1929-36, og direktør for Gammelgård Dampmølle. Foruden posterne i Skive besad Johansen en lang række tillidshverv indenfor socialdemokratiet og arbejderbevægelsen på landsplan.  

Johansen var borgmester under en by i så hastig vækst, det var vanskeligt at udbyde alt det til borgerne som de havde brug for. 

 

Tiden før Skive 

Johansen blev født i Helsingør i en socialdemokratisk familie. Her arbejde han på kontor på skibsværftet og som journalist på Helsingør Social-Demokrat. Her begyndte han også at arbejde for arbejdernes kooperativerne i byen, i 1917 valgt til Helsingør Byråd. 

I 1922 flyttede Johansen til Skive efter at have fået stillingen som direktør for Gammelgård Dampmølle i Brårup som var ejet af et arbejder kooperativ ”De sammensluttede Fælles- og Andelsbagerier i Danmark”. 

 

Politiks karrierer i Skive 

Efter at være flyttet til Skive var skridtet til lokalpolitik ikke stort. Erfaring inden for byrådsarbejde, og inden for arbejderbevægelsen gjorte arbejdet oplagt, selv om der til at starte var nogen bekymring for københavneri fra tilflytteren. Han vandt dog hurtigt tilliden og blev valgt ind i byrådet i 1925. Der var fra starten et ønske om at gøre Johansen til borgmesterkandidat, Johansen mente dog at den ulønnede borgmesterpost ville trække for meget på ham. I 1929 gav han sig dog og blev valgt til Borgmester.  

Johansen var præget af sygdom hvor han var indlagt på Skive Sygehus under sit embede. Samtidig var arbejdspresset fra den stadig voksende kommunale administration, og direktørstillingen for meget for Johansen, der arbejdede meget ihærdigt på alle sine opgaver. Lønnen for borgmesterposten var for lille til at han kunne leve af denne alene, men arbejdsbyrden var tung. Derfor besluttede Johansen i 1936, at han ikke ønskede at fortsætte. Han nedlagde embedet til fordel for Woldhardt Madsen. 

 

Politik som byrådsmedlem og borgmester

I Johansens tid som politiker i Skive udviklede byen sig meget fra 1925-35 havde der været en befolkningsstigning på 25 %, fordi krisen gjorte at folk vandrede ind i byerne. Det satte kommunens institutioner under pres, særligt fordi de fleste endte som arbejdsløse og trak på socialsystemet i byen. Grundet denne specielle situation foregik Johansens politiske karrierer med at udbygge de ting i Skive der havde behov for det. Det drejede sig om forsyningsnettet, i form af elektricitetsværket og gasværket, samt vandværket der tidligere for lavt tryk og ikke udbredelse nok, til at man alle steder kunne få egentligt rindende vand. Desuden var det den første asfalteringen af byen, samt udvidelse af skoler og sygehuset. Trods alle disse nybyggerier lykkedes det at få kommunen gennem krisen uden at stifte ny gæld, til gengæld var skatten steget en del.  

Særlig det nye gasværk blev en kamp for borgmesteren at få udført. For at opfylde de krav der var til gasproduktionen, ville Johansen bygge et helt nyt gasværk op. Det gamle gasværk havde lagt i Brårup, men det nye ville man bygge i forbindelse med havnen, af forsyningsmæssige årsager. I havneområdet var der modstand mod det nye værk, da man anså det som værende uskønt og passende bedre ind i arbejdernes Brårup end de rigere dele ved Krabbesholm. Det lykkedes Johansen at få projektet gennemført og gasværket stod færdig i 1934.  

 

Tillidshverv uden for bystyret 

Johansen var en central socialdemokratisk skikkelse på landsplan. Han var medlem af Socialdemokratiets Hovedbestyrelse, Arbejdernes Erhvervsråds bestyrelse og Arbejdernes Landsbanks ledelse. Foruden det havde han en lang række tillidshverv inden for kooperationsbevægelsen.  

Under besættelsen blev Johansen valgt som formand for statens kornkammer, og var der igennem med til at sikre fødevareforsyningen i Danmark.

På Lokalt plan var Johansen forman for De Unges Idræt i Skive, og bestyrelsesformand i P. Sabroes Børnehjem. 

 

Som person 

Johansen var meget arbejdsom, nok til den grad at han ofte brændte sit lys i begge ender, og svækkede sit helbred. Han blev beskrevet som ansvars og viljefast, samt som en mand med stor troværdighed. 

 

Kilder 

  • 31.pdf (skivekirkegaarde.dk) 
  • Skive Folkeblad 3/3-1936, 18/5-1948, 22/5-1948 
  • Stavnsbjerg, Helge: Woldhardt : det moderne Skives grundlægger, Limfjordsforlaget, 2017, s. 22-34
  • Aarbog for Skive 1946-55, årgang 54, s. 9
Forfatter vedelslund