Skive Byarkiv

Skive Byarkiv er lokalarkiv for det geografiske område, som udgjorde Skive Kommune før 2007. Skive Byarkiv er en del af Museum Salling.  Samlingen rummer lokalhistorisk materiale hovedsageligt fra tiden fra 1850 til nutiden. Arkivet indsamler, bevarer og registrerer lokalhistoriske papirarkivalier, fotos, lydbånd og film m.m. Desuden har Byarkivet status som kommunearkiv.

 

Arkivets historie

Initiativet til oprettelsen af et byhistorisk arkiv kom fra Historisk Samfund for Skive og Omegn i slutningen af 50’erne. I flere kommuner landet over var man i gang med at oprette lokalarkiver ofte i samarbejde med bibliotekerne. I Skive tilbød kommunebiblioteket på Posthustorvet / Vestergade 1 at huse arkivet på lignende måde, finansieret over bibliotekets budget.

1. april 1966 var alt på plads,  Skive byhistoriske Arkiv blev en selvstændig afdeling af Skive Kommunebibliotek de næste 18 år. Vedtægten for Skive byhistoriske Arkiv var på 6 punkter, et arbejdsprogram på 22 punkter samt en instruks for den daglige leder blev udarbejdet. Formålsparagraffen var : at øge interessen for byens og egnens historie.

Man gik straks igang med indsamlingsarbejdet ved henvendelser til offentligheden. Endvidere påbegyndtes overflytning af ca. 500 numre af arkivalier af lokalhistorisk karakter fra museets arkiv. Der kom 100 protokoller, 80 klassefotos og andet arkivstof fra skolevæsenets arkivalier og yderligere en større overdragelse, da Skive Naverlaug måtte rømme sine lokaler. Det første større privatarkiv blev skænket af konditorske frk. A. Michelsen, og i løbet af de første år kom mange flere til.

Historisk samfunds sekretær, lærer Svend Mortensen blev den første arkivleder. Han var arkivleder i 23 år, frem til han blev 70.

I mange år blev der trykt årsberetninger for Skive byhistoriske Arkiv i Historisk Samfunds årbøger, og der var også stor interesse fra Skive Folkeblad med mange omtaler. Det fremgår, at man fra starten gjorde et stort indsamlingsarbejde. Der blev samlet alle arter af arkivalier vedrørende personer fra byen og tildels oplandet, såsom personlige papirer, dokumenter og beviser m. m. En anden gruppe arkivalier kom fra foreninger og virksomheder, f. eks. protokoller, vedtægter, regnskaber o. lign. Der blev også gjort et stort arbejde for at indsamle fotos og film fra området, og man arbejdede allerede i arkivets første år med at optage interviews f.ex. omkring besættelsesårene.

9 år på Østerbro 9 A

Biblioteket begyndte at få pladsnød, så september 1984 flyttede arkivet til Østerbro 9 A 1. sal. Samtidig overgik arkivet fra Skive Kommunebibliotek til at være en afdeling af Skive Museum.

I 1989 overtog historiker Niels Mortensen, (søn af arkivets første leder) posten som byarkivar. Niels Mortensen fik mange travle år som arkivleder med et meget stort formidlingsarbejde på skrift, ved filmfremvisninger, foredrag og byvandringer. Der var stor interesse i området for lokalhistorie, og alle udadvendte aktiviteter var særdeles velbesøgte. Det gav mange afleveringer, hvilket medførte så meget pres på opbevaringsmulighederne, at arkivet måtte lade være med at reklamere for modtagelse af arkivalier.

Lokalerne på Østerbro var ikke optimale. Adgangsforholdene var ikke gode. Det kneb med plads både til personale og arkivalier,  det til trods for at der var opbevaring ude i byen, bla. på seminariet.  I 1991 solgte kommunen bygningen på Østerbro, arkivet fik en lejekontrakt med de nye ejere, men det var klart, at der måtte skaffes bedre forhold for arkivet.

25 år i Asylgade

I efteråret 1993 kom der en aftale i stand, så der kunne laves opbevaring i bibliotekets kælder under den gamle Kvicklybygning i Asylgade. Selve arkivet flyttede til  lokaler i Asylgade og her kunne arbejdet med indsamling og formidling fortsætte. Der udgik mange byvandringer med forskellige temaer og skrifter om byens personligheder og virksomheder fra Skive byhistoriske Arkiv i de år.

Omkring 2015- 2016 omtales arkivet mere og mere som Skive Byarkiv fremfor det oprindelige noget længere navn “Skive byhistoriske Arkiv”.

En overgang på Havnevej

I 2018 kom der en samlet løsning for museumsproblematikken. Rønbjerg gamle skole skulle rumme museets administration og arkiver med køle faciliteter til farvedias, negativer, film og lydbånd. Den forfaldne museumsbygning på Havnevej blev udvidet og sat i stand. I marts 2018 flyttede arkivet fra Asylgade til  lokaler på Skive Museum på Havnevej, nemlig første salen ovenover foredragssalen og i 2019 kunne arkivalierne endeligt flyttes til det nybyggede ca. 5000 m2  store højmagasin i Rønbjerg.

I 2019 gik Niels Mortensen på pension og ny byarkivar blev historiker Kristian Buhl Thomsen.

Byarkiv på Gl. Skivehus

I efteråret 2022 flyttede arkivet til Gammel Skivehus på Søndre Boulevard 1A, der er Skives ældste ikke-kirkelige bygning. Kommunen havde erhvervet bygningen nogle år før, og efter istandsættelsen var der blevet muligheder for, at byarkivet kunne have til huse der. I  lokalerne på Gammel Skivehus er der læsesal og bogsamling samt arbejdslokaler for byarkivaren, et par arkivassisstenter og arkivets 10-12 frivillige medarbejdere. De frivillige arbejder med indsamling, registrering, bevaring og tilgængeliggørelse af lokalhistoriske kilder herunder bla. scanning af fotos, digitalisering af film og lydbånd på hjemmesiden Arkiv.dk.

Gammel Skivehus havde gennemgået en omfattende restaurering med respekt for bygningens historie. Kælderen under huset er fra slutningen af 1400-tallet, imens selve huset af bindingsværk er fra 1719. Det var på Gammel Skivehus, at de kongelige lensmænd boede fra 1300-tallet til 1600-tallet. Dengang var Gammel Skivehus et langt større bygningskompleks end i dag. Lensmanden administrerede det kongelige gods og stod for skatteopkrævning. Dermed var han kongens allerøverste embedsmand på Skiveegnen. Senere overgik Gammel Skivehus til privat eje som herregård og senere fra 1928 som del af hotelkomplekset lige ved siden af.

Organisation

Skive Byarkiv er en del af Museum Sallings Arkiv-team, som udover Byarkivet består af lokalarkiverne for Fur, Sundsøre, Sallingsund og Spøttrup. Byarkivet er medlem af Sammenslutningen af Lokalarkiver.

Kommunearkiv

Siden 2007 har Byarkivet haft status som § 7 kommunearkiv. Arkivet opbevarer kommunale papirdokumenter, som er bevaringspligtige i henhold til Arkivloven. Disse er hovedsageligt fra tiden 1868-2006.

De kommunale arkivalier kommer både fra Skive Kommune, Sallingsund, Spøttrup og Sundsøre Kommuner samt fra den tidligere Skive Købstad og egnens tidligere sognekommuner. Ved kommunesammenlægningen i 2007 blev de 4 gamle kommuners arkiver samlet i den gamle brugs i Jebjerg, hvor kommunen havde lejet sig ind. Arkivalierne fyldte 1,2 km hyldeplads. Det var billigere selv at lave opbevaring end at betale – dengang skulle Landsarkivet i Viborg have 1600 kr. pr. meter hyldeplads.

I 2019  blev også kommunearkivet flyttet fra Jebjerg til Rønbjerg, hvor det stadig har til huse. Skive Kommunes digitale arkivsager arkiveres på Rigsarkivet.

Kilder :

 

 

Forfatter velling