Nedskydningen af et britisk bombefly i 1944 ved Grættrup

Natten mellem d. 4. og 5. oktober 1944, skød den tyske besættelsesmagt et britisk bombefly ned over Salling. Flyet var på minelægningsmission i Oslofjorden og Kattegat. 

 

Styrtet 

Flyet styrtede i Risgårde bredning udfor Grættrup, efter at det var blevet spottet af tyske radarer og skudt ned af et jagerfly. Flere af soldaterne lykkedes med at springe ud i faldskærm men kun to overlevede. 

 

Om bord på flyet var 7 mand. To af dem Kenneth Hunter og Douglas Arthur Patrick Snoxell blev aldrig fundet tabt i bølgerne. Dennis Cahill blev fundet død i havet og begravet i Strandby. Norman Joseph Evans blev fundet død og begravet i Aalestrup. John Derrick Harper blev fundet død og begravet i Skive. Charles W. Vause og J. E. Fearn blev begge taget som krigsfanger. Først ført til Nordre skole i Skive og siden i krigsfangelejre, hvor de sad til de blev befriet. 

 

De to krigsfanger 

Vause faldt i vandet i sin faldskærm, men efter et par timer hørte fiskeren Jens Pedersen fra Grættrup ham, og det lykkedes at rede ham i land. Det blev opfattet som umuligt at holde ham skjult og man kontaktede tyskerne som tog ham til fange.  

 

Fearn landede på en mark ved Floutrup og gårdejeren Ove Vestergaard, som ikke forstod engelsk, men fik ham i kontakt nabogårdejeren Christian Skov vor man gjorte. Der fik man kontakt med doktor Rask fra Selde, som var med i modstandsbevægelsen. Grundet risikoen for at den lokale modstandsbevægelses våbenlager ville blive konfiskeret i forbindelse med en eftersøgning, samt det faktum at en lang række mennesker viste at han var der, besluttede man ligeledes her at kontakte tyskerne så Fearn kunne overgive sig.  

 

Fundet og begravelse af John Harper 

Den 20. juni 1945 blev liget af John Harper fundet af et skib som førte ham til Skive, og begravede ham.  

Den 25. august havde byens borger indsamlet til en mindesten som de afslørede. Med til afsløringen var Harpers mor, samt 1500 fremmødte. Sognepræst Fiig-Pedersen, politimester Pulsen, borgmester Woldhardt Madsen samt flyverofficeren James fra Royal Air Force talt ved mindestenen.  

 

Kilder 

Skive Folkeblad 21 juni 1945, 23 august 1946, 26. august 1946 

Lancaster III PB235 – www.histsamling.dk (archive.org) 

Plane 378 LAN PB235 – Risgårde Bredning (airmen.dk) 

Weekend avisen 9. april 2010 

Forfatter vedelslund