Jysk fjernsynspremiere i Skive

Jysk fjernsynspremiere i Skive var den første opvisning i hvad fjernsyn kunne. Som led i en turné rundt i det jyske ønskede man at vise offentligheden, hvilke fordele fjernsynet kunne have, og derved underbygge de kommercielle muligheder for at udvide. Skive var den første by på turnéen og dermed den første jyske by, hvor fjernsyn blev sendt.

Historisk kontekst

Efter en forsigtig start med offentlige fremvisninger i 1932, begyndte man i Danmark at sende fjernsyn regelmæssigt i oktober 1951. Imidlertid var udbredelsen begrænset til et område omkring København, og interesse for at kunne sende fjernsyn til hele landet var til stede. I årene 1952-53 var der kun 800 licensbetalere. En landsdækkende udrulning af fjernsynssignalet var gennemført i 1960.  

 

I det jyske var der et ønske om at vise fjernsynet frem.  “De Samvirkende Jydske Turistforeninger” fik stablet et arrangement på benene, hvor en prøve på fjernsynet skulle turnere gennem jyske byer, begyndende i Skive d. 10. marts 1952. 

 

Arrangementet i Skive 

Grunden til at æren tilfaldt Skive skyldtes idémanden elværksbestyrer Høgh-Petersen, og en turné rundt i hele det jyske blev sat i gang. Med specialudstyr og konstruktion af nye studier hvert sted var det en omfattende affære, men tanken var at undersøge mulighederne for udrulning af TV til hele landet. 

I Skive kunne besøgende  – “kiggelytterne” som de kaldtes dengang – tage ind på Hotel Royal i Østergade den 10. eller 11. marts, og få lov at se de levende billeder.  

En større åbning med taler af statsminister Erik Eriksen, formanden for “De Samvirkende Jydske Turistforeninger” Louis Rasmussen, samt Skive borgmester Woldhardt Madsen satte gang i premieren. 

 

Entrébillet lød på på 2 kroner for voksne og 1 krone for børn. I Skive løste 3000 mennesker billet til at se fjernsyn. Forestilling bød på en undervisende del fra “den anden Galathea ekspedition” og en kort komedie. 

Af tekniske årsager blev alle udsendelserne sendt direkte. Noget af lyden var optagelser, men selve den fysiske fremstilling var sendt direkte fra det specialbyggede TV-studie i salen nedenunder.  

 

Med arrangementet satte Skive sig ligeledes ind i danmarkshistorien, ved at have den måske tvivlsomme ære – at sende den første fjernsynsreklame. Ved hver forestilling af 20 minutter var indsat 2-3 minutters reklamefilm, som hjalp med at finansiere projektet.  

 

Fra Skive rejste arrangementet videre mod 13 andre byer.   

 

 

Kildehenvisninger 

Forfatter vedelslund