Idrætshøjskole – Europæisk Folkehøjskole – Skive Sportscollege

Højskoler og Sportscollege ved Skive Hallerne

Den korte historie for 3 forsøg

Idrætshøjskole

I 1990 åbnede Skive Badeland. Kort efter åbningen blev det offentliggjort, at Skive-Hallerne skulle være bygherre og udlejer af en ny idrætshøjskole ved siden af hallerne.

Skive Idrætshøjskole, som blev startet af en gruppe tidligere lærere fra Oure Idrætshøjskole, kostede 8 millioner kroner at opføre.

Byggeriet blev finansieret gennem lån.

Idrætshøjskolen modtog ikke nok tilmeldinger, blandt andet fordi den ikke nåede at blive medtaget i højskolernes fælleskatalog. Derfor besluttede bestyrelsen at lukke skolen, inden den nåede at åbne.

Den Europæiske Folkehøjskole

I januar 1993 blev bygningerne overtaget af en nystiftet højskole, Den Europæiske Folkehøjskole. Skolen startede med kurser for offentligt ansatte fra Østeuropa i foråret 1993. Men da skolen udbød sit første lange kursus i efteråret, oplevede den samme skæbne som Idrætshøjskolen og lukkede i 1994.

Skive Sports College

Fra 1994 til 1996 blev bygningerne brugt af den selvejende institution Skive Sports College, som lejede bygningerne for et år ad gangen.

Konsekvenser for Skive Hallerne

Skive-Hallerne stod tilbage med bygningerne og renteudgifter på 100.000 kroner om måneden.

Den fejlslagne investering i Skive Idrætshøjskole, sammen med faldende besøg i motionscentret og underskud på hallernes egne arrangementer, fik Skive-Hallernes underskud til at stige. Dette krævede en fordobling af det kommunale tilskud fra 3 millioner kroner i 1990 til 6 millioner kroner i 1991.

I 1993 overtog byrådet hallernes gæld, da aktieselskabet bag hallerne havde tabt egenkapitalen. I 1996 overtog Skive Kommune den tidligere idrætshøjskole, som blev omdannet til Børnehuset ”Hedemarken”.

Kilder 

Forfatter velling