Holger Paaskesen (1905-1972)

Holger Paaskesen var en af de primære kræfter bag oprettelsen af Skive seminarium. Desuden var han en drivkraft bag loven om seminaruddannelsen af 1954.

 

Født i Vejen, uddannet i Haderslev, hvorefter han i var lærer i Glamsbjerg og Stenlille. I 1929 blev Paaskesen lærer i Gentofte, hvor han fortsatte til han kom til Skive.

Fra 1948 Stadsskoleinspektør i Skive. I denne stilling støttede han oprettelsen af et seminarium i Skive, hvilket lykkedes i 1952. Herefter var Paaskesen rektor på skolen, hvor han stod for indflytningen først til Egerisvej og siden til Dalgas Allé. Mangeårig medlem af lærerforeningens bestyrelse, var han af mange udset til formand før han tog stillingen i Skive.

 

Paaskesen var anset som en meget moderne tænker på uddannelsesområdet, hvor han var fortaler for frihed og modstander af effektivitetsmål på seminarierne. i mange år var der krav om at man skulle have haft et arbejde førend man kunne blive optaget på Skive seminarum. Ofte en del af debatten om skoleområdet deltog han i flere kommissioner og skrev mange læser breve og betænkninger.

 

I kraft af Paaskesens plads i dansk lærerforenings bestyrelse, var han medlem af kommissioner der skulle sikrer forbedret lovgivning på uddannelsesområdet. Særligt indflydelse på loven på området af 1952 var stor og loven var uformelt kendt som “Lex Paaskesen” eller Paaskesens lov. Loven var imidlertid ikke i effekt særlig længe. Ønsket om fokus på eksaminer og faglige mål gjorte at nye love og regler blev udformet.

 

Kilder

  • Skive Folkeblad 6/3-1972
  • Skive – fra udmark til uddannelsescenter, bogtrykkeriet i Skive 2001, s. 125-40
Forfatter vedelslund