Aksel Pedersen (1921-2001)

Aksel Pedersen var venstre borgmester i Spøttrup Kommune 1979-1985. Desuden var han medlem af folketinget for Venstre 1973-1978.

 

Politiske liv 

I 1962 blev Eriksen medlem af Krejbjerg sognekommunes kommunalbestyrelse. Det politiske arbejde fortsattes i sognerådet Oddense-Otting hvor han sad 1966-70, her var Eriksen en kræft i at forberede kommunesammenlægningen.  

Efter Sammenlægningen i 1970 sad Pedersen i Spøttrup Kommunalbestyrelse frem til 1990. Samtidig med pladsen i kommunalbestyrelsen sad Pedersen først i Viborg Amtsråd 1970-74. I 1973-1978 sad han i folketinget for Venstre.  

Muligheden for at blive borgmester kom i 1979 hvor han efter en lodtrækning grundet at man ikke kunne skabe enighed i byrådet, han overtog posten efter Det Radikale Venstres Svend Aage Eriksen.  

Som borgmester stod Eriksen blandt andet for den kontroversielle kystsikring af kommunens kyster. Limfjordens salte vand trængte ind i den lille ferske sø Fodmosen, nær Vadum og Spøttrup Sø. Man valgte at kystsikre området vedhjælp af cementfliser. Kommunalbestyrelsen mente det bedste man kunne få for et rimeligt beløb, men fredningsrådet krævede dem først fjernet efter at man ikke havde sikret de rigtige tilladelser. I sidste ende blev kystsikringen dog liggende.  

Privat 

Pedersen blev født på slægtsgården Damgård lidt vest for Balling. Arbejdede som landmand flere steder. I 1944 blev han forkarl i Grove øst for Balling, og i besættelsen sidste dage blev Pedersen en del af Balling-gruppen. Selv om man forberedte ham på kamp, foregik befrielsen ved at Pedersen stod vagt. Samtidig foto-dokumenterede Pedersen befrielsen, og hans billeder er blandt de eneste billeder af befrielsen af Skive.  

I 1947 blev Pedersen selvstændig landmand på “Nygård” i Krejbjerg. Han ejede denne gård i 15 år før han flyttede til “Riisgård” i Frammerselv ved Oddense. Denne gård drev han til 1975 hvor sønnen købte en halvpart og overtog gården.  

 

Gift i 1947 med Eva Ryø med hvem han fik 3 børn, herunder den senere borgmester i Spøttrup Anna-Lise Vestergaard.  

Eriksen interesserede sig meget for lokalhistorie og har skrevet en bog om Spøttrup Borg og en om Spøttrup kommunes første 25 år.

I 1991 modtog Eriksen et Ridderkors.

Kilder 

Forfatter vedelslund