Søren E. Andersen (1937-2023)

Major Søren Andersen var konservativ borgmester i Skive i årene 1998-2001. 

Oprindeligt fra København, flyttede Andersen, i kræft af hans stilling som major i hæren til Skive, i forbindelse med Nørrejyske Artilleriregimentets indrykning på Skive Kaserne i 1969.  

Som politiker i Skive

Han engagererede sig hurtigt i det lokale politiske liv, og fra 1972 var han formand for den konservative vælgerforening i Skive.

Andersen blev valgt ind i Skive byråd i 1978, her var samarbejdet i gruppen dårligt. Det resulterede i at et andet konservativt byrådsmedlem og tidligere formand for gruppen Viggo Paaske meldte sig ud af partiet.  

I de følgende år besad han poster i adskillige betydningsfulde udvalg, allerede fra første periode formand for havneudvalget, siden for plan-og bygningsudvalget.  

Ved byrådsvalget i 1998, havde den siddende socialdemokratiske borgmester Jonna Stavnsbjerg et dårligt valg. Det blev åbenlyst at socialdemokratiet ikke ville bibeholde borgmesterposten. Valget stod realt mellem Søren Andersen og venstres Peder Christian Kirkegaard. I de efterfølgende forhandlinger vandt Andersen posten og blev derved den første ikke socialdemokratiske borgmester i Skive siden 1929. Før næste valg besluttede Andersen at han ikke ønskede at genopstille.  

 Som politiker på landsplan

Fra 1972 formand for vælgerforeningens amt organisation, og siden for den jyske organisation. Som formand for Det konservative folkepartis Jyske Sammenslutning, hvilket gjorte ham til viceformand i partiorganisationen.

Personligt

Andersen er blevet beskrevet som flittig, perfektionistisk, og som en mand der holdt på formerne.  

Andersen var gift to gange først med Ingelise Andersen (født Karlsen), hun døde i 1997. Side gift med Karen Nørgaard.

 

Kilder 

Forfatter vedelslund