Skive Borger- og Håndværkerforening

Skive Borger- og Håndværkerforening “Den Gamle” blev stiftet i 1857 og nedlagt 2013.

Baggrund

Næringsfrihedsloven fra 1857 med ophævelse af laugsrettighederne medførte, at mange håndværksmestre følte sig  truede. Især i provinsen førte det til dannelsen af håndværkerforeninger.  Loven blev endelig sat i kraft i 1862 efter en overgangs- og forberedelsesperiode – et cirkulære fra Indenrigsministeriet tilskyndede til oprettelse af frie foreninger som kunne støtte håndværkernes dygtiggørelse, oprette stiftelser for syge og gamle mm.

Foreningens fødsel

14. april 1857 samledes købstandens håndværkere på Skive Rådhus og vedtog love for en Håndværkerforening. Bestyrelsen kom til at bestå af formand murermester N. Bønding, næstformand J. C. Jespersen, kasserer murermester P. C. Kjærgaard samt slagtermester K. Larsen og bogbinder Petersen (kort tid efter afløst af bødkermester S. Jensen).

Foreningen fik til huse i lejede lokaler – som skulle være åbne for medlemmer 2 aftener om ugen til midnat –  i Gæstgivergården.  Det blev indledningen til et langt liv i lejede lokaler forskellige steder i byen og ikke altid lige tilfredsstillende.

I de lejede lokaler hos een af byens restauratører, kunne medlemmerne mødes til diskussion, avislæsning, kort- eller billardspil mens de nød et glas vin elller punch.

I 1860’erne udvidedes foreningen til også at være Borgerforening. Gennem de første mange år var der uro i foreningen med skiftende formænd. Med bogtrykker Marius Jensens indtræden i bestyrelsen og senere formandsskab indtil 1906, blev der ro. Han blev udnævnt til æresmedlem.

Opgaver

Een af de første opgaver ud over at stå for indtægtsgivende baller var at oprette en sygekasse. I 1867 fik foreningen egen fane.

I 1868 lykkes det at starte aftenskole for lærlinge med 4 timers ugentlig undervisning i fagene tegning, skønskrivning, regning, retskrivning og modersmålets sproglære. Under vekslende vilkår drev man skolen som aften- og søndagsskole frem til 1871, hvor Industriforeningen tog opgaven op og med tiden fik startet teknisk skole.

Borger-og håndværkerforeningen vedblev at støtte teknisk skole, handelsskole mfl.

Foreningen arrangerede håndværkerudstillinger, håndværkerdage, basarer, baller, karneval og udflugter.

Borger og håndværkerstiftelsen

Ved opsparing igennem flere år og afholdelse af basarer og baller lykkedes det, at tilvejebringe noget af startkapitalen til opførelse af stiftelse for gamle og syge medlemmer samt deres enker. Byrådet stillede en grund af Markedspladsen til rådighed. Arkitekt Paludann fra Viborg tegnede bygningen på Frederiksgade 19, og den 28. oktober 1878 kunne stiftelsen indvies. Der var 8 og efter udvidelsen i 1887 16 lejligheder. Stiftelsen fik sin selvstændige bestyrelse.

I 1951 købte købte stiftelsen Jyllandshus for 150.000 kroner med 30 lejligheder. Lejlighederne var  reserverede for ældre og værdigt trængende borgere

Foreningen og stiftelsens opløsning

Skive kommune overtog ejendommen i Frederiksgade midt i 70’erne.

Bygningerne i Jyllandsgade blev solgt omkring 2013, Stiftelsen blev opløst og også Borger- og håndværkerforeningen blev opløst.

Midlerne fra salget af ejendommene gik til godgørende formål, således fik hospice Limfjord midlerne fra salget af Jyllandshus.

Kilder :

  • Borger-og håndværkerforeningen i Skive  1857 – 1932, v. Niels P. Bjerregård
  • “Den gamle Forening” 100 år på søndag, Skive Folkeblad, 11. april 1957
  • Skive Folkeblad, 12. oktober 2016

 

 

 

Forfatter velling