Dania Lervarefabrik

“Dania” producerede lervarer i Skive fra 1942, hvor Jens Martin Skov, Jebjerg, Salling oprettede en lervarefabrik i den tidligere margarinefabrik “Dania” (heraf lervarefabrikkens navn) på hjørnet af Engvej og Jernbanegade (nu Viborgvej) i Skive. Produktionen flyttede til Sorring i 1952.

Tidlig historie

Jens Martin Skov var en foretagsom mand – gårdejer, sognerådsformand, frugtavler og ikke mindst tørve- og brunkulsfabrikant. I 1945 overtog han sammen med 2 partnere herregården Østergaard i Åsted, som han 1954 blev eneejer af.

Under krigen var det svært at skaffe blikvarer, så der var basis for produktion af lervarer og Skov kunne skaffe brændsel fra Bredmose Tørvefabrik v. Højslev, brunkul fra Søby ved Herning og ler fra Højslev Teglværk.

Skov ansatte den 22-årige pottemageruddannede Ejlert Rosenkrands Olsen som driftsleder. Han var udlært pottemager i Holbæk og havde været værkfører på en fabrik i Middelfart.

Produktionen

Produktionen blev organiseret efter moderne industrielle metoder.

24. maj 1943 blev den første brænding på fabrikken foretaget og i efteråret var der rundvisning for den lokale presse. Aviserne skjulte ikke deres begejstring  : ” Et eventyr om landets 3. største lervarefabrik, der findes i Skive. Den nye og driftige industri….Der findes ikke mange lervarefabrikker, der har et så fint teknisk apparat som “Dania” lød det i Skive Venstreblad.

Ejlert R. Olsen var daglig leder, værkfører, stod for salg af produktionen,  han tegnede selv produkterne og lavede de gipsforme der blev brugt i serieproduktion. Man holdt stadig det gamle pottemagerhåndværk igang, men hovedparten af produktionen var maskinel masseproduktion.

Vækst

I 1943 var der 22 ansatte på fabrikken, der blev en stor succes. I løbet af 5 år blev personalet tre-doblet.

Varerne blev solgt i hele landet og der var også eksport f.ex. til Norge. I 1944 knopskød fabrikken, da man udskilte fremstillingen af gipsforme fra Dania og oprettede “Skive Formegipseri”.

I 1947 blev Dania et aktieselskab med blandt andre grundlæggeren Jens Martin Skov og Ejlert R Olsen, nu direktør, i bestyrelsen.

Ejlert R. Olsen vandt en konkurrence om at lave en drypfri te-kande – MEDOVA-tepotten –  og Dania fik produktionen af potten.

Flytning til Sorring

Da importrestriktionerne efter 2. verdenskrig blev hævet,  kom import af glas, porcelæn og billige lervarer fra Østeuropa i gang igen og fra USA kom plastic’en. Lervarerne begyndte at blive trængt ud af markedet.

I 1952 flyttedes produktionen også af Medova-tepotten til Sorring, hvor Dania havde købt lervarefabrikken Østjyden. Bygningerne i Skive blev solgt. Som bestyrer af DANIA –  nu i Sorring – blev Ejnar Jensen, som havde været værkfører på Dania, indsat. Ejlert R. Olsen vedblev at have tilsyn med virksomheden og kom på ugentlige besøg.

I 1960 overtog Kathrine og Ejnar Jensen virksomheden, som de lukkede i 1992.

Efterdønninger – personer og bygninger

Den unge pottemager Ejlert R. Olsen forlod ikke Skive, men fik arbejde først 1 år på Gyro siden hos Poul Møller på Skivehus Kork- og Asfaltfabrik, hvor han var med til at starte produktion af korkplader i Jegstrup. I 1958 startede han virksomheden Dantherm.

Den flotte bygning blev overtaget af A/S GYRO Skive Jernstøberi og Maskinfabrik. I 1953 blev der opført ny stor lagerbygning på grunden. I 1972 solgte GYRO bygningerne til A/S K. Dahl Pedersen, der havde Volvo-bilforretning på den modsatte side af Viborgvej.

I 1973 blev den oprindelige fabriksbygning fra 1912 revet ned for at give plads til en moderne udstillingsbygning. Tilbage stod direktørboligen på Viborgvej og bygningen langs Engvej. Fra midten af 80’erne har Frits Dahl biler – Toyota drevet bilforretning og værksted fra adressen. Direktørboligen blev nedrevet midt i halvfemserne.

 

Kilder

  • Skive-egnens jul 2012. To 100 års jubilæer på Viborgvej v. Niels Mortensen s. 54 – 55
  • “Hvor Ler får “Liv”, Aarbogen 1948, Skive by og borgere i fortid og fremtid s. 8-9
  • Lokalhistorisk Arkiv for tidl. Gjern kommune, B1447
  • Ren luft til mennesker – Dantherm 1958 – 2008 s. 9 – 12

 

 

 

 

Forfatter velling