Gyro, Skive Jernstøberi og Maskinfabrik

Gyro, Skive Jernstøberi og Maskinfabrik var et stort jernstøberi i Skive på Østerbro. Oprindeligt grundlagt som Skive ny Jernstøberi, for at adskille det fra det kort levede Skive Jernstøberi på Frederiksgade. Skiftede i 1919 navn til Skive Jernstøberi og maskinfabrik, og blev siden kendt under navnet ”GYRO” efter deres skelsættende ”gyro-kværn”.

Den første tid

Skive Jernstøberi blev grundlagt af de to brødre Anders og Jens Christian Johansen. De to brødre havde oprindeligt haft et træskoværksted i deres hjemby Yttterup lidt nord for Roslev. Da de ofte havde problemer med at skaffe de ting de havde brug for til produktionen startede de et lille metalstøberi i byen.

Der blev hurtigt pladsmangel og brødrene købte en grund på Skive Holme i 1880, hvad der senere ville blive kendt som Østerbro.

For at sætte gang i foretaget lod de Christian Nielsen mølleren på Skive Mølle, skyde penge i foretagendet, samtidig med at han kom til at stå for en del af det forretningsmæssige.

Allerede i 1890 var der 40 mand, og forretningen var en stor arbejdsgiver i Skive.

Som virksomheden voksede blev der ønske om yderligere tilført kapital i 1897 blev virksomheden omdannet til et aktieselskab ny med Christian Nielsen og C.C. Hansen i spidsen.

Efter Christian Nielsens død blev virksomheden solgt et par gange, i 1919 til Silliam Bjerre.

Han havde en stor interesse for elektricitet of udvidede driften med elinstallation. Dette resulterede blandt andet med elektrisk installation til Tange værket og derved fast strøm i Skive.

Gyro-kværnen. Villemoes kunstgødningsspreder og WYTA-anhængeren

I 1924 skete den store omvæltning for virksomheden, hvor man opfadte og patenterede Gyro-kværnen. Kværnen som havde mange fordele (stabil opsætning, selvregulerende tilførsel af korn samt en opbygning der begrænsede mængden af korn der blev malet til støv) ende med at blive hvad der redde virksomheden. 1920’erne var ellers præget af rod i regnskabet samt Skive Banks konkurs. Kværnen skulle være så vigtig for jernstøberiet at man i 1933 navngav hele virksomheden efter den – A/S Gyro, Skive Jernstøberi og Maskinfabrik.

I 1927 vandt Skive Jernstøberi eneretten til produktion af Villemoes kunstgødningsspreder, en moderne gødningsspreder som fordelte gødningen effektivt og derfor var ganske eftertragtet for i landbruget i ind og udland.

Med den voksende bilisme i Danmark tog Gyro derforuden patent på en lille et-hjulet anhænger til biler kaldet WYTA. I tiden før varevogne var almindelige var den udbredt blandt s,å forretningsdrivende, som nemt kunne anvende bilen til privatkørsel.

Besættelsen

Under besættelsen undgik Gyros bevidst næsten alt arbejde for den tyske værnemagt, og var derfor ikke et mål for sabotage ol.. Manglen på råvare var et stort problem, og for at undgå at skulle afskedige ansatte, som derved kunne blive tvunget ud i arbejde for tyskerne, foretog virksomheden helt andet arbejde, f.eks. Ved at opkøbe og drive en tørvemose.

Fra udvidelse til nedlukning

I 1950’erne begyndte pladsen at blive meget trang på adressen på Østerbro og man forsøgte sig med forskellige udvidelser. Først Viborgvej 1, og siden de tilstødende bygninger på Østerbro

Man fortsatte produktionen af de tre succes produkter, men foruden dem var den eneste nye succes kaffekværne der kom til at stå i butikker i hele landet.

I slutningen af 60’erne begyndte det at gå hastigt ned af bakke for virksomheden, strejker, afskedigelser, og skiftehold prægede fabrikken. Da nye ordre kom ind viste det sig hurtigt at den gamle fabrik på Østerbro ikke kunne rumme det, og en nybygning vest for byen i Lundhede blev sat i gang. Den gamle fabrik på Østerbro bliver solgt til Skive kommune.

Foruden nybyggelse af fabrikken erhvervede Gyro også SKB-kraner som lå i Nordsjælland. Det går imidlertid ikke godt for den nye samlede virksomhed og Gyro bliver overtaget af Thrige-Titans i 1976.

Allerede året efter køber Thrige-Titans imidlertid en anden lignede virksomhed i Holstebro, og man vælger at endeligt lukke Skive Jernstøberi i 1978.

Direktører

1882-1891 Anders og Jens Christian Johansen & Christian Nielsen

1891-1897 Jens Christian Johansen & Christian Nielsen

1897-1909 Christian Nielsen

1909-1910 C.C. Hansen

1910-1912 Starche og Amstrup

1912- 1919 Johannes Johansen

1919- 1932 Silliam Bjerre

1932-1946 Mads Gad

1946-1952 Torben Fos

1952-1966 Poul Møller og Einar Foss

1966-1967 Arne Kristensen

1967-1969 Kai Gørtz

1969-1976 Ulf Nielsen

 

Kilder

https://rethinklandbrugshistorien.dk/wiki/skive-ny-jernstoeberi-oesterbro-7-skive/

Skivebogen 1993

Skivebogen 1994

https://www.nimbusskive.dk/wyta/wyta.htm

Forfatter vedelslund