Besættelsen af Skive 1940-1945

Besættelsen af Skive 1940-1945

Krigen kommer

Den 9. april 1940 vågnede folk på Skiveegnen op til en ny virkelighed. Denne tirsdag morgen fortalte radioen om krigshandlinger i Sønderjylland. Samtidig var himlen over Skive fyldt med tyske fly, der nedkastede løbesedler. De oplyste på et ubehjælpsomt dansk, at Tyskland havde besat Danmark. Anden Verdenskrig havde dermed bredt sig til Danmark.

Nogle skoleelever nåede frem til dagens undervisning. Men hurtigt blev byens og egnens skoler lukket. For de voksne var både vrede og forvirrede over situationen.

Man håbede, at tyskerne ville holde sig væk fra Skive. Men i løbet af dagen var der tyske troppetransporter i oplandet. Endelig kl. 21.00 om aftenen nåede tyskerne frem til Skive. De forlangte, at borgmester Woldhardt Madsen skaffede dem indkvartering. Modvilligt stillede han skolerne og Hotel Royal til tyskernes rådighed.

Nu var Skiveegnen besat.

En forandret hverdag

Krigen førte til mangel på mange ting. Der blev indført rationering på bl.a. fødevarer og brændsel. Ved køb af disse varer måtte man aflevere et rationeringsmærke.

Folk på Skiveegnen klarede sig med stor opfindsomhed. I oplandet begyndte nogle at dyrke tobak. Kaffe blev fremstillet af korn. Derudover blev arbejdsløse sat til at indsamle husholdningsaffald. Det kunne genanvendes til nye produkter. Endelig blev der etableret en omsyningscentral i Skive Her blev gammelt tøj syet om til nyt tøj.

Til trods for hverdagens afsavn var der også muntre indslag. I 1940 blev der to gange afholdt alsang i Anlægget i Skive. Her sang deltagerne danske fædrelandssange for at vise sammenhold og nationalfølelse. Samme år begyndte mange at bære kongemærket, der var fremstillet i anledning Christian 10.’s 70-års fødselsdag.

Rationerede varer:
Årstal for indførelse af rationering på forskellige varer.
Fra 1939
• Benzin, sukker, kaffe, te, kakao.
• Skive Kommune købte i 1939 ekstra kul for at sikre forsyningen til gasværket.

Fra 1940
• Margarine, smør, brød, mel, sæbe.
• Fedtprocenten blev reduceret i sødmælk.

Fra 1945
• Salt, tobak. Der var dog allerede mangel på tobak længe før, hvorfor tobak i realiteten hele tiden havde været rationeret uden regulering.

Samarbejde og samvær med tyskerne?

Tyskerne havde behov for fødevarer. Det gav muligheder for indtjening til lokale landmænd og fiskeindustrien i Glyngøre. Lokale vognmænd kørte for tyskerne, og mange arbejdsløse blev henvist til at arbejde for tyskerne. Det skete bl.a. på byggeriet af Karup Flyveplads. I 1941 var arbejdsløsheden den laveste i mange år.

Spørgsmålet var dog, om man ønskede at samarbejde med tyskerne. Det dilemma blev en stadig større moralsk overvejelse gennem besættelsen.

Andre gik imidlertid videre og meldte sig ind i nazistpartiet. Skive havde sit eget partihovedkvarter i Frederiksgade. Her kunne man købe propagandabladet Fædrelandet og melde sig til tysk krigstjeneste. Lokalt var det dog begrænset med opbakningen. Ved Folketingsvalget i 1943 fik partiet mindre end 150 stemmer i alt på Skiveegnen.

De tyske soldater fik et godt øje til nogle af de lokale piger. Disse piger blev hurtigt nemme ofre for chikane. Det tidligste kendte eksempel på klipning af en tyskerpige i Skive fandt sted i foråret 1941.

Ved befrielsen i 1945 blev 111 personer på Skiveegnen arresteret pga. samarbejde med tyskerne. Heraf blev 38 senere stillet for en domstol.

Modstand

I 1942 startede toldassistent Anton Jensen – med dæknavnet Jens Toldstrup – sammen med Knud Nørlem Andersen – Skive Terrænsportsforening. Det lød måske som en idrætsforening. Bag navnet gemte sig i virkeligheden en modstandsgruppe.

Skives øde opland var velegnet til nedkastninger af våben og sprængstof fra engelske fly. Terrænsportsforeningen fik sammen med andre grupper en stor opgave med at tage imod på jorden og bringe dem videre til modstandskampen. Sprængstof blev bl.a. brugt til sabotage mod tyske jernbanetransporter.

I januar 1945 opdagede tyskerne våben nok til 1.000 mand gemt på Spøttrup Borg. En stor del af de lokale modstandsfolk blev nu arresteret. Trods dette store knæk blev bevægelsen hurtigt genoprettet.

For langt de fleste på Skiveegnen var modstanden dog mindre dramatisk og mere passiv. Man lyttede til BBC fra London og læste i de lokale illegale blade Baunen og Ny Tid.

Antal modstandsfolk på Skiveegnen:     

  • Januar 1945: 40
  • Februar 1945: 20
  • Maj 1945: 125
  • Maj 1945: 350 (i Skive, Salling, Fur og noget af Fjends).

Civilt beredskab

Allerede på besættelsens første aften blev mørklægningsgardiner påbudt. Det skete, så britiske fly ikke kunne bruge lys som sigtemærker ved bombeangreb. Skive fik opsat to luftalarmer og fik indrettet 24 tilflugtsrum i eksisterende huse.

Luftalarmerne lød første gang i december 1940. Men ingen bomber blev kastet over byen. For de fleste fly havde kurs mod mål i Tyskland.

I 1944 steg antallet af britiske flyvninger over Danmark voldsomt. Med enkelte undtagelser i København og Aarhus gik turen fortsat mod Tyskland. Samme år blev der bygget 30 offentlige beskyttelsesrum i Skive. Enkelte ses stadig i dag i bybilledet som små firkantede tårne. Under jorden er de kuppelformede. Her var der plads til 50 mennesker.

Ved krigens afslutning var status, at der ikke var kastet en eneste bombe mod Skive.

Tyskerne på Skiveegnen

Den tyske kommandant havde sit hovedkvarter på Restaurant Kilden på Nordbanevej. Soldaterne var indlogeret på Hotel Royal og Brårup Skole.

Deres opgave var at stå klar i tilfælde af en allieret invasion på den jyske vestkyst. Fra 1943 drev de desuden et radaranlæg i Jegstruplejren. Herfra holdt de øje med britiske fly på bombetogt mod Tyskland.

Borgmesteren og politimesteren var pålagt at samarbejde. Når tyskerne stillede vanskelige krav, måtte de afvises diplomatisk. Det gjaldt f.eks. et ønske om en folkefest på Hitlers fødselsdag. Samtidig måtte borgmester Woldhardt Madsen takke nej til en tenniskamp med den tyske kommandant. Man måtte dog acceptere tyskernes benyttelse af byens nye stadion i 1944.

Over tid kom der nye soldater til fra Tyskland, og andre blev sendt videre fra Skive til Østfronten.

Befrielsen maj 1945

I 1945 var tyskerne trængt tilbage på alle fronter. Den 4. maj om aftenen kom så budskabet fra BBC i London: Tyskerne havde overgivet sig i Danmark!

Straks blev Skives gader fyldte med lykkelige mennesker, og Borgmester Woldhardt Madsen talte på Rådhustorvet.

Næste morgen ringede kirkeklokkerne klokken 8.00 for at markere kapitulationen. De tyske soldater blev samlet på Nordre Skole og rejste væk næste dag. Nu tog modstandsbevægelsen over. De internerede straks 111 personer, som havde samarbejdet med tyskerne.

Den 13. maj kom politiet tilbage, og 23. maj ankom de britiske soldater på en kort visit til Skive, hvor de blev hyldet af byens og egnens borgere. Modstandsbevægelsen havde fuldført sin opgave. Mange modstandsfolk mødtes dog igen i nye foreninger, som i 1949 blev til Hjemmeværnet.

Efter de glade majdage kom hverdagen tilbage. Der ventede et retsopgør, rationeringen fortsatte nogle år, og der var kommet 2.500 tyske flygtninge til byen.

 

Kilder

Baseret på planchetekster fra udstillingen “Besat, Befriet, Beredt”, Skive Museum 2020-2021.

Forfatter buhl