Johanne Buchardt var forfatter fra Salling, i samtiden kendt som “den fattige syerske fra Rødding”. Buchardt udgav 6 romaner, de fem af dem med et samtidig og socialrealistisk sigte.
Liv
Buchardt blev født på Skive Fattiggård, men da moderen ikke kunne passe hende, blev Buchardt plejedatter hos skrædder Anton Godsk i Vejby. Hos familien Godsk levede Buchardt et relativt almindeligt liv, og knyttede et stærkt bånd til familiens datter Mariane Godsk. Alligevel forfulgte rollen som plejebarn Buchardt hele hendes liv. Uddannet på Vejby Skole, men den egentlige undervisning stod hun selv for ved at læse historie, kunsthistorie og moderne danske forfattere.
Efter ungdommen i Vejby flakkede Buchhardt rundt og arbejde i forskellige jyske byer, men slog sig ned som syerske i Rødding sammen med søsteren Mariane Godsk.
I Rødding begyndte Buchardt at skrive selv og udgav sin første novelle “En pige gaar forbi” i Skive Folkeblad den 16/11-1936. Efterfølgende udgav hun flere af disse små noveller, men det var med udgivelsen af sin første roman i 1941 at hun skulle sætte sig på landkortet. Efter debutromanen fik en god modtagelse flyttede Buchardt og søsteren til Skive, hvor Buchardt derefter levede som forfatter.
I tiden efter den første roman skrev Buchardt den ene roman efter den anden i et meget hurtigt tempo. Buchardt havde meget hun ville pog blev få måneder før sin død indlagt for dårlige nerver, men døde for egen hånd i 1949.
Buchardts romaner
Buchardts romaner er socialrealistiske, med et udgangspunkt i hende selv og der verden som omgav hende. Buchardt selv udtrykte det som et ønske om at skildre de mennesker hun så, og ikke med et ønske om at kritiserer de forhold der var.
Særligt i de senere romaner var der et fokus på den nye virkelighed hvor byen fyldte mere og hvordan kvinder kom sig i den nye virkelighed. Buchardt beskriver hvordan Danmark er blevet mere ens og den unikke hjemstavn er på tilbagetog.
Bibliografi
- Født til Graad – 1941
- Guds og Menneskers Ager – 1942
- Der gaar ingen Vej tilbage – 1944
- Vejen mod Nord – 1945 (skrevet i 1943 men forbudt af den nazi-tyske censur)
- Huset Under Stjernerne – 1946
- Vinden og Kirsebærtræet – 1948
Kilder
- Mortensen, Karen Elna “Johanne Buchardt – en forfatterstemme fra provinsen” Skivebogen 1992, Skive offset 1992
- Skive Folkeblad, 16/6-1948