Annine “Mikkeline” Michelsen var en stor konditor i Skive, hvor hun var en populær forretningsdrivende. Hendes hjem på Østergade 4 er indrettet til museum over hende. Foruden at være succesrig forretningsmand var hun meget berejst og havde en samling af genstande fra såvel Europa og USA som Fjernøsten.
Tidlige liv
Michelsen blev født i Ydby i Thy i 1885. Som 18-årig blev hun taget som lærling i det lille hjemme konditori “Topps Conditori” på Torvegade 12 i Skive. Allerede året efter blev hun bestyrer, konditoriet flyttede til naboejendommen Torvegade 14 i 1906.
I 1909 flyttede Anna Topps, i samme forbindelse købte Michelsen konditoriet. Forretningen gik fremragende Michelsen begyndte nu at kunne rejse udenlands og opleve verdenen
Det nye konditori
I 1923 foretog Michelsen en stor satsning og købte tre ejendomme på hjørnet mellem Torvestræde og Østergade. Her opførte hun sit store konditori som stadig præger bybilledet i Skive. Arkitekten bag var Skives egen arkitekt H. Toft Hansen, som også senere i 1937 stod for at påfører det karakteristiske tårn til bygningen.
Selv om forretningen gik godt var det ikke uden tilbageskridt for hende, i 1934 var der en større brand. Særligt 2. Verdenskrig satte sine spor. Dels skabte krigen mangel på så godt som alle de råvarer som et konditori har brug for, og dels skulle Michelsens afvisning i at betjene tyskerne resulterer i store konsekvenser. Den 14. april 1945 blev konditoriet udsat for Schalburgtage, i form af en bombe som ødelagde store dele af konditoriet. Få dage efter var der et mislykkedes bombeangreb mod Michelsens person.
Topps konditori modstod imidlertid modstanden og i 1953, blev endnu et stykke reklame sat på bygningen i form af en stor roterende og neon oplyst østers på toppen af tårnet. Det mindede måske nok mere om noget man typisk fandt i væsentligt større byer end Skive.
Død og eftermæle
Det kunne imidlertid ikke fortsætte for evigt i 1965 forpagtede hun konditoriet væk til konditor Børge Jensen. I 1969 afgik Michelsen ved døden, og hun havde i testamente klare instrukser for hvordan eftertiden skulle se ud. Hun Fik blev aldrig gift eller fik børn, i stedet blev der oprettede en fond som tog sig af en række ønsker.
For det første skulle Michelsens lejlighed indrettes som mindestue. Her kan besøgende, stadig i 2024, kan komme ind og se de mange genstande, som hun samlede til sig gennem hendes liv og rejser. Overskuddet ønskedes brugt på unge kvinders håndværksmæssige uddannelse. Dette formål blev imidlertid underkendt, og overskuddet kom i stedet til at gå til kræftens bekæmpelse.
For det andet en række personlige legater til personer der havde betydet noget for Michelsen, som hendes husbestyrer Elly Pedersen, samt et Wienerbarn hun tog sig af en overgang og holdt kontakt til siden.
For det tredje var det hendes ønske at der i bygningen skulle bruges til fortsat at rumme et “førsteklasses konditori”, så vidt det ikke var muligt så en anden form for forretning. Der blev drevet konditori der indtil 1982, hvor Børge Jensen ikke kunne drive det længere, siden er bygningen brugt til andet formål.
Kilder
- Skiveegnens jul 2010
- ANNINE MICHELSENS LEGAT i Skive – CVR API