Skives 11 Stjerner

Skives 11 Stjerner” er et kunstværk bestående af 11 dele, sat op på rundkørsler rundt omkring Skive. Designet af Timothy Jacob Jensen for Jacob Jensen design, blev kunstværket indviet i 2006. 

 Indvielse

Skive byråd var primus motor bag projektet, særligt med daværende Borgmester Per B. Jeppesen og byrådsmedlem Niels Holck i spidsen. Byrådet satte gang i en proces og fik samlet penge ind fra det private erhvervsliv til skulpturerne.  I alt kostede projektet 8 millioner, heraf halvdelen til rundkørslernes konstruktion og halvdelen til selve kunstværkerne.

Alle kunstværkerne blev sat op natten mellem den 22. og 23. juni så de stod klar til en samlet indvielse.  

Mange Skive virksomheder har deltaget i konstruktionen, udover Jacob Jensen design som designede skulpturerne, har blandt andre Nordisk Granit og Dommerby Stål. 

Mange af de enkelte skulpturer har et nært tilknytningsforhold til hverandre, hvor de to af skulpturerne er hinandens modsætninger, eller fortæller en samlet historie.  

 

Betydning for byens trafik

For at opsætte kunst i rundkørsler var det nødvendigt med en dispensation, da der er frygt for at kunstværker kan virke distraherende. Der har imidlertid ikke været trafikuheld forsaget af kunsten. 

Ved at gøre kunstværkets dele en del af rundkørslerne vil det blive nødvendigt at omrokerer, de enkelte dele som veje og rundkørsler skal flyttes. Kunststykkerne “Er”, “Mere” og “Mindre” er sat til at skulle flyttes i forbindelse med omlægning af Holstebrovej. Kunststykket “Vestenvinden” er også sat til at skulle flyttes. 

 

 

De 11 del elementer 

Solen: Sat i rundkørslen Bjørnevej – Sønder Boulevard. “Solen” er modsætning til “Tegnet”. Den store kugleform, belagt med et tyndt lag bladguld, er ofte brugt som blikfang for de andre skulpturer, og det var her kunstværket blev præsenteret.  

 

Tegnet: Sat i rundkørslen Ringvej Syd -Sønder Boulevard. Står i modsætning til “Solen” 

 

Vestenvinden: Sat i rundkørslen Herningvej – Ringvej Syd 

 

Mindre: Sat i rundkørslen Holstebrovej – Vestre Fælledvej. Skal ses som havende et direkte forhold til “Er” og “Mere” 

 

Er: Sat i rundkørslen Holstebrovej – Vestre Boulevard. Skal ses som havende et direkte forhold til “Mindre” og “Mere” 

 

Mere: Sat i rundkørslen Holstebrovej – Ballingvej. Skal ses som havende et direkte forhold til “Mindre” og “Er” 

 

Kraka: Sat i rundkørslen Veste Boulevard – Nørre Boulevard. Kraka er tilnavnet til Aslaug Sigurdsdatter fra de nordiske sagaer. I relation til “Aslaug”. 

 

Aslaug: Sat i rundkørslen Rosenbakken – Nørre Boulevard. I relation til “Kraka” som er tilnavnet for Aslaug Sigurdsdatter 

 

Torvet: Sat i rundkørslen Ringvej Syd – Ny Viborgvej. I relation med “Borgen”. 

 

Borgen: Sat i rundkørslen Ny Viborgvej – Østerrisvej. I Relation med “Torvet” 

 

UFO’en: Sat i rundkørslen Ringvej Syd – Viborgvej. Var ikke helt klar ved indvielsen landingsstillet havde ikke fået sin galvanisering, pillet ned kort for at blive sat op igen. 

 

Alle værkerne står på en kompasring hvor verdenshjørnerne er markeret ind.  

 

Kilder

  • Skivefolkeblad 23. juni 2006
  • Skives 11 Stjerner – bruchurer Skive kommune
Forfatter vedelslund