Breum bryghus

Breum Bryghus var en bryggevirksomhed der lå i Breum – på Klostervej 5 i årene 1883-1971. Derfra til 1977 fortsatte virksomheden, uden produktion, men hvor bygningerne benyttedes til lagerhal.

Grundlægning og tidlige år

Virksomheden blev grundlagt af Anders Knudsen. Bryghuset stod selv for maltningen af kornet, og private personener kunne få tørret deres korn på anlægget.  

Anders Knudsen forsøgte at sælge bryggeriet i 1901, men det lykkedes ikke. Bryggeriet blev overtaget af sønnen Morten Knudsen i 1916. 

I 1918 blev virksomheden solgt til Søren Sørensen, en udlært brygger fra Løgstør Bryghus.  

 

Søren Sørensen og sønner

Under Søren Sørensen blev produktionen udvidet på flere måder. I 1925 påbegyndtes produktionen af flaske-øl, før det var det blot øl-ankere, der blev solgt. 

I 1936 blev mostproduktion muliggjort, og Breum Bryggeri var det første bryggeri i Danmark som solgte æblemost. Efterfølgende var virksomheden også kendt som Salling Mostfabrik. 

Som et resultat af manglen på importvare under den tyske besættelse hjalp bryggeriet med erstatningsprodukter, herunder tørring af roesnitter til kaffeerstatning og presning af sukker fra sukkerroer.  

I 1952 igangsattes en modernisering af maskineriet og de gamle maskiner blev givet til industri museet i Aalborg.  

I 1959 overtog sønnerne Egon og Georg Sørensen fabrikken, som de drev til produktionen stoppede i 1971.

I de stadig eksisterende dele af fabrikken er der, i skrivende stund 2023, almindelig beboelse.  

 

Kilder 

 

Forfatter vedelslund