Liselund Plantage

Liselund Plantage – Anlægget

I mange år havde der været bestræbelser oppe for, at skaffe Skive bys indbyggere nem adgang til at søge ud i smukke omgivelser eller samles til Møder og Fester i det fri. Syd for byen ved randen af engene og øst for grusgraven ved det senere Harders Teglværk, lå der en lille plantage med små forkrøblede træer, kaldet “Liselund”, med et anlæg, som benyttedes af byens folk til fester, møder og mærkedage. Vejen derned gik fra toppen af Sønderbyen og krøb langskirkemuren og hed Plantagevej (I dag Søndergade). Det vides ikke med sikkerhed, hvornår anlægget i Liselund kom i brug, men formentlig i midten af 1700-tallet. Det vides heller ikke for nuværende, hvordan navnet Liselund er opstået.

Liselund i 1700-tallet – 1886

Selskabet “Liselund” holdt her hvert år Sommerballer for medlemmerne og havde derfor fået anbragt en Danseestrade på festpladsen inde i plantagen. Ved festlige Lejligheder oplystes Festpladsen af kulørte Lamper, og man så i storslået transparent Chr. den Niende eller  “Den tapre  Landsoldat”. Der var desuden en “Pavillon”, et lavt Træskur af uhøvlede Brædder, formentlig med udskænkning af alcoholiske drikke. Gæstgiver Hambach, der havde Beværtning i  Sønderbyen, var i en del år Foreningens Vært.

Ud over sommerballer til foreningens medlemmer, blev der også holdt arrangementer for byens jævne folk  :

– Skiveskydning
– Have og høstfester, børneballer)
– Grundlovsfester, Sct. Hans fester)
– Fejring af årsdage (3-års krigen), herunder Slaget på Isted Hede og Slaget ved Fredericia
– Friluftsmøder

Opførelsen af  det nye og storslåede anlæg langs Havnevej i begyndte i 1877, og i 1886, da det var groet fornuftigt til,  begyndte man at holde Grundlovsfester og Møder i dette Anlæg, og snart efter var “Liselund”s Saga næsten ude.

Liselund fra 1886 – starten af 1950erne

Der ses dog, at der blev holdt afholdsfester i det gamle anlæg i Liselund Plantage, ihvertfald til et sted i starten af 1900 tallet.

Øst for plantagen, blev matriklerne udstykket til byggegrunde og bebygget i starten den første halvdel af 1900-tallet. I dag er de ældste huse i Liselund “Øst”, fra 1920 og 1922, men der kan have været bebygget tidligere, da mindst 5 bebyggelser forsvandt i forbindelse med banegårdsbyggeriet i Søndergade.

I 1936-37 blev Skive Kirkegård udvidet helt ned i plantagen, og trods advarsler om, at der senere var påtænkt at føre en Skive-Struer bane igennem netop her, blev plantagen alligevel brugt til begravelser. Senere blev de begravelser, der allerede var sket i området, gravet op og flyttet om på andre dele af kirkegården. I 1945 besluttede menighedsrådet, at de døde tyske flygtninge skulle begraves i plantagen. Der kom knap 100 grave i jorden i plantagen, som dog i midten af 1960’erne blev flyttet til Grove-Gedhus.

Liselund fra 1956 – 1962

Den nye banegård med perroner, som kom til 1956-1962, ligger idag omtrentlig 150 meter øst for, hvor Liselund Plantage lå. I dag eksisterer Liselund stadig, ikke i form af plantage, men som en lille bydel, i form af den tilbageværende sydlige del af de bebyggelser, som banegårdsprojektet ikke tog væk.

Ved at følge skel og linier på gamle bykort, matrikelkort og luftfotos, kan det det udledes at plantagens form, beliggenhed og størrelse set på nutidskort, er omtrentlig som vist på kortet herunder :

Skive Kirkegård blev i 1936-1937 udvidet ned i Skive Plantage.

 

Nutids luftfoto med placering af plantagen

Se også

Kilder

Bogen om Skive 1326-1926, side 93, 117  454, 455
Skivebøger fra 1940-1960
Annoncer fra Skive Avis (1858-1861)
Mediastream på Statsbiblioteket
Dansk Demografisk Database

Forfatter l. svendsen