Jørgen Ingvard Marinus Jensen (4. oktober 1858-29. oktober 1923) var udgiver af Skive Folkeblad fra 1882 til 1906, samtidig med at han efterhånden blev (med)ejer af flere tørvefabrikker, Limfjords-Østerskompagniet og en tekstilfabrik.
Bogtrykker og fabrikant Marinus Jensens familiegravsted er at finde på Skive Kirkegård
Morsø Folkeblad
Skive Folkeblads spæde start
Mar. Jensen (sådan omtaltes han altid i datiden) blev født i Skive i 1858 som søn af arbejdsmand David Jensen. Han blev udlært som typograf og fik arbejde som faktor (dvs. leder af trykkeriet) på Venstre-avisen Morsø Folkeblad i Nykøbing Mors. Her var han i 1880 med til at trykke det første nummer af Skive Folkeblad, der blev udgivet af en forening af Venstrefolk i Salling.
Mar. Jensen bliver en ung udgiver
Skive Folkeblad var en såkaldt aflægger med lokalt stof og lokale annoncer, men i det væsentlige med de samme artikler som i Morsø Folkeblad. Det var planen, at der skulle dannes et aktieselskab, der skulle udgive Skive Folkeblad som en selvstændig avis med adresse i Skive, men det lykkedes ikke at tegne den nødvendige aktiekapital. I stedet tilbød Mar. Jensen at etablere eget trykkeri i Skive og udgive Skive Folkeblad. Fra den 1. april 1882 udkom Skive Folkeblad som en selvstændig Venstre-avis, trykt i Skive i et pakhus på Frederiksgade 7, hvor Mar. Jensen havde indrettet sit trykkeri. Han var kun 23 år gammel, men myndighedsalderen var dengang 25 år, så de første par år stod hans far, David Jensen, som ansvarlig for trykkeriet. Mar. Jensen ansatte en redaktør som den eneste skrivende medarbejder på avisen, og med dette beskedne udgangspunkt begyndte Mar. Jensen at udbygge sin virksomhed.
Skive Folkeblad støtter Venstre, og det er god forretning
Mar. Jensen går ind i politik
Politisk set var Skiveegnen domineret af Venstre, og Mar. Jensen valgte at lade Skive Folkeblad støtte den til enhver tid valgte Venstre-folketingsmand fra Skivekredsen. Dermed var Folkebladet på linje med flertallet af vælgere, og det gavnede avisen. Oplaget steg og steg op gennem 1880’erne og 1890’erne, og avisen blev en god forretning. Allerede i 1885 kunne Mar. Jensen købe Frederiksgade 11 og indrette redaktion og trykkeri her, og i 1896 kunne han flytte til et helt nybygget bladhus i Nørregade 22. Folkebladets vækst skyldtes flere ting: udover tilknytningen til Venstre støttede avisen den frembrusende andelsbevægelse og en række folkelige bevægelser som afholdsbevægelsen og skyttebevægelsen. Mar. Jensen blev formand for Skive Afholdsforening og for Skive Borger- og Håndværkerforening. I 1894 blev han som den første Venstremand indvalgt i Skive Byråd, hvor han især var optaget af arbejdet i fattigudvalget.
Venstrereformpartiet
En andelsmand dukker op
Fra 1883 til 1902 var den moderate Venstremand, gårdejer J.P. Dalsgaard, Skivekredsens folketingsmand. I 1902 blev husmand Carl Hansen kredsens nye folketingsmand. Han sluttede sig til det store Venstrereformparti, der nu var blevet regeringsparti, og så skiftede også Folkebladet fra at støtte det moderate Venstre til at støtte Venstrereformpartiet. Carl Hansen var ivrig andelsmand og ønskede at udbrede andelstanken til flere og flere områder, samtidig med at han ønskede at sikre Folkebladet for Venstrereformpartiet. I 1906 tilbød han og en kreds af andre Venstrefolk at købe Folkebladet og overdrage det et nystiftet garantselskab af Venstrefolk med folketingsmand Carl Hansen som formand.
Mar. Jensen har travlt og sælger Folkebladet
I 1906 havde Mar. Jensen bevæget sig ind i andre forretningsområder. Han var blevet tørveproducent i Gl. Rønbjerg (Rønbjerg Tørvefabrikker s.m. gårdejer Andr. Sørensen) og i Engesvang. Han var medejer af Limfjords-Østerskompagniet i Nykøbing Mors og af Dollerup Mølles Fabrikker ved Viborg m.m., og de mange engagementer var nok medvirkende til, at han i 1906 solgte Skive Folkeblad til garantselskabet for 107.530,45 kr.
Venstre eller Radikale?
Mar. Jensen slipper forbindelsen
Efter salget fortsatte Mar. Jensen i Skive Folkeblads ledelse. Han var i mange år formand for garantselskabets forretningsudvalg og fra 1911 til 1912 var han Folkebladets ansvarshavende redaktør. I 1920 tvang en ny valglov de lokale Venstrefolk, der siden 1908 havde haft deres eget lokale ”parti”, Venstreforeningen af 1908, til at vælge mellem at tilslutte sig Venstre eller Det radikale Venstre. Venstreforeningen af 1908 og dermed Skive Folkeblad havde de foregående år langsomt nærmet sig til de radikale, så man valgte i 1920 at tilslutte sig Det radikale Venstre. Mar. Jensen valgte at tilslutte sig Venstre, og det medførte, at han senere i 1920 blev ekskluderet af garantselskabets bestyrelse. Dermed ophørte hans forbindelse med det blad, han havde bygget op.
Familien fortsætter i hans spor
Mar. Jensen flyttede i 1910 ind på Gl. Skivehus, som han købte i 1918. Her døde han i 1923 som en velhavende mand.
Bogtrykker og fabrikant Marinus Jensens familiegravsted er at finde på Skive Kirkegård.
Flere af hans sønner fortsatte i hans spor. Familien havde fortsat interesser i Limfjords-Østerskompagniet, og i 1928 købte den Diges Trælasthandel i Skive, hvor en søn, tandlæge Valdemar Jensen, var bestyrelsesformand, og en anden søn, Ejnar Vedel Jensen, var direktør fra 1930 til 1946. Og familien har beholdt deres halvdel af Rønbjerg Tørvefabrik, der nu hedder Jensen & Sørensens Plantage.
Kilder:
- Elin Hansen: Skive Folkeblad. Mar. Jensens blad. 1955
- Niels Mortensen: Tørvegravning var også børnearbejde. I: Skiveegnens Jul ’90, s.